33333

TARIMDA SORUNLAR

               Bursa Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı bu ay Karacabey’de yapıldı. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem’in ev sahipliğinde, Bursa Ziraat Odaları Birliği Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik öncülüğünde gerçekleşen toplantıda, tarımdaki sorunların yanı sıra, enflasyonla mücadele adı altında tarım ürünleri ve ette gümrük vergilerinin düşürülmesi konusu ele alındı. Ziraat Odaları başkanları, tam hasat döneminde böyle bir kararın alınmasının tarıma vurulan en büyük darbe olduğu görüşünde birleşti ve devletin çiftçisine sahip çıkmasını istedi.
                Tarıma yönelik çok önemli mesajların verildiği toplantıya; Bursa Ziraat Odaları Birliği Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Bursa Ziraat Odaları Birliği Koordinasyon Kurulu 2. Başkanı ve Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya ve Keles Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Irgın katıldı.
Ziraat Odası başkanları, enflasyonla mücadele gerekçesiyle; canlı hayvanlarda yüzde 135’den yüzde 26’ya, karkas ette yüzde 100’den yüzde 40’a, buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, mısırda yüzde 130’dan yüzde 25’e indirilen gümrük vergileriyle ilgili olarak, “Et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi indiriminin üreticiyi etkilememesi mümkün değildir.” dedi.
Tarımın yapısal sorunları henüz çözülmeden, çoğu üründe verim rakamları yükseltilmeden, girdi fiyatları düşürülmeden, tarladan markete pazarlama kanallarındaki sorun çözülmeden ithalat kapılarını açmanın gıda fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceği gibi çiftçide ve üretimde önemli sıkıntılar yaratacağı vurgulandı.
Ziraat Odası başkanları, enflasyonun sorumlusu olarak öne sürülen gıdadaki fiyat artışlarını kontrol altına almak için bir takım tedbirlerden bahsedildiğini ama kendilerine konuyla ilgili bilgi verilmediğini vurguladı. Tüketici fiyatlarının düşmesini, tüketicinin daha makul fiyatlarla tüketmesini kendilerinin de istediğini vurgulayan başkanlar, “Hal böyleyken, üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi Ziraat Odaları Birliği’nden görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesi problemin esas kaynağıdır. Gümrük vergilerinin indirilmesiyle ilgili kararda üreticimizin maliyetleri dikkate alınmamıştır. Bu durum tarıma vurulan en büyük darbedir.” ifadesini kullandı.
            Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey: “Tarımda yeni bir darbe ile daha karşı karşıyayız. Tarım sektörü zor durumda ve sahip çıkamıyoruz. Üretmekten korkmuyoruz ancak ürettiğimizi satmaya gelince bu meslekten soğuyoruz. Babam bana hep “Oku ve tahsilli biri ol. Eğer okuyamazsan, gelir çiftçilik yaparsın, yine de aç kalmazsın.” derdi. Ancak babamın bana söylediklerini ben şuan kendi çocuklarıma söyleyemiyorum. Kendi çocuklarıma tarımı tavsiye edemiyorum. Nereden nereye geldik. Tarım bizlerin severek yaptığı bir iş ama alın terimizin hakkını alamadığımızda üzülüyoruz. Devlet büyüklerimiz bizlere sahip çıksın.
Son 3 günde telefonuma gelen mesajları buradan paylaşmak istiyorum. TMO’dan gelen ilk mesajda buğday alımlarında fiyat 860 lira olarak açıklandı. İkinci gün gelen mesajda fiyatın 850 lira olduğu belirtildi. Ve dün (üçüncü gün) gelen mesajda ise ‘Buğday alımları durduruldu’ denildi. Şimdi soruyorum, bu nasıl iştir? Bizleri yine tüccarın eline attılar, yazıktır, günahtır.”